Teknologicenter.dk

CNC VS SLA

De vigtigste forskel mellem 3D-udskrivning og CNC-bearbejdning er, at 3D-udskrivning er en form for additiv fremstilling, mens CNC-bearbejdning er subtraktiv.

Brugervenlighed

3D-udskrivning er kendt for at være enklere at bruge end CNC-bearbejdning. Dette skyldes, at når filen først er klargjort, skal der så vælge arbejdes teknologien for opbyggelsen af emnet. Når udskrivningen er påbegyndt, kræves der ingen operatør, og printeren kan klar sig selv, indtil emnet er færdig. Kravene efter behandling afhænger af teknologien som emnet er opbygget af.

CNC-bearbejdning er dog en langt mere arbejdskrævende proces. En dygtig operatør skal vælge mellem forskellige værktøjer, værktøjets rotationshastigheder, skærevejen og enhver omplacering af det materiale, som emnet oprettes fra. Der er også efterbehandlingsteknikker, som kan kræve mere tid.

Køler

Her ønskede man en gennemsigtig køler for at kunne se hvordan vandet fordeler sig imellem rørene. Vi endte med det design hvor vi brugte akrylplader som er stærk men stadig nem at arbejde med. Selve kassen blev skåret på  laserskæren, da dette kunne gøres relativt hurtigt og ved at bruge fingre samling opnår vi nogle stærke og præcise samlinger.

Gennemsigtig køler

Laserskære

En af de helt store fordele ved laseren er, at den er hurtig, og at den kan arbejde i mange forskellige materialer. Dette gør laseren til et rigtig godt prototype-værktøj. En laserskærer kan både gravere og skære. Dette gør, at du både kan skære og præge dine emner med stor præcision.

Oliebeholder

En af Protolab’s trofaste kunder er Landia A/ S, som her har fået designet og fremstillet en ny type af oliebeholder i gennemsigtig plast. Her kom Landia med en række krav: beholderen skal indeholde olie, størrelse på de forskellige udtag, størrelsen på samlingen til de eksisterende produkter. Ud fra disse oplysninger kom Niklas frem til design som overholder Landia’s ønsker imens den stadig kan fremstilles.

Formlabs Durable Resin

Til denne opgave ønskede kunden at beholderen skulle være gennemsigtig så man kan aflæse olie mængden igennem siden.

Da vi ret hurtigt i processen valgte at bruge vores Formlabs resin printer til denne opgave da der vil være en del features der kræver præcisionen som man for igennem SLA print. Desuden skulle vi bruge resins bestandighed overfor olie, da beholderen vil kommer til at være i brug i mange år så vi skulle sikre os at den ikke bliver nedbrudt af olien.

Dette betød at vi skulle finde en stærk resin som er gennemsigtig, derfor faldt valget på Formlabs Durable Resin

Håndtag

Her havde kunden problemer med at en hurtigt kobling på et hydraulik system, som bliver koblet til og fra mange gange i timer, blev glat og ubehagelig at håndtere i længden. Her var et 3D printet håndtag løsningen, da man her kunne få den tilpasset og vi kunne lave et par prototyper så vi fik det ønskede resultat uden det behøvede at koste det helt vilde.

 

Solidworks + FDM 3D print

I denne opgave ønskede kunden at vi designede håndtaget, da vi nemmere kunne tage højde for hvad man kan 3D printe og vi undgik derfor også at bruge tid på kommunikation og fejlprint. Imens vi tester designet af brugte vi PLA printet på en af Prusa mk3s printerne. Dette gjorde at vi billigt kunne teste designet af, inden vi brugte den dyrere Markforged printer med deres Onxy materiale. Onxy matriale er Markforged’s egen bladning imellem nylon og mikroskopiske stykker af carbon (kulstof) og er en ultrolig stræk matriale som er optimal til opgaver hvor emnet skal bruges og ikke bare fremvises.